
Dacă l-ai vedea pe copilul tău că lasă din mână el singur telefonul ori se ridică el singur de la calculator (fără să-i spui tu nimic) în fiecare seară la ora 22:00 și se pregătește de culcare?

Dacă l-ai surprinde în camera lui citind o carte iar lângă el stând pe jos tableta cu ecranul stins?

Dacă ți-ar zice că vrea să se apuce de sport și chiar să-l vezi că se ține seară de seară de treabă

Dacă diriginta lui ți-ar spune: „Doamnă, de la o vreme copilul s-a liniștit, se concentrează mai bine și este mai activ la ore, răspunde la întrebări și a început din nou să îi placă școala”?

Dacă l-ai auzi vorbind la telefon cu prietenul său cel mai bun căruia să îi spună: „hai colegu’, mai lasă campionatul online și hai să dăm o tură cu bițele pe afară, nu vezi ce frumos e”?

Dacă te-ar îmbrățișa într-o seară înainte de culcare, mulțumindu-ți că l-ai ajutat să scape de problema cu ecranele pentru că viața chiar e frumoasă și merită trăită?

Dacă te-ar lua de mână și ți-ar arăta la calculator un blog făcut de el în care explică altor copii cât de bine e să fie liber de ecrane!
Pe mine ma cheama Dan Florea, am 4 copii, sunt consilier în parenting digital si formator acreditat în programe de formare pentru adulți.
În ultimii 4 ani am ajutat peste 1.000 de de părinți și adolescenți care au participat la #DetoxDigital în sala de curs, unde au aflat și testat pe loc, metoda practica a detoxifierii digitale cu rezultate în 30 de zile.
Eu la rândul meu am fost dependent de jocuri video (shootere) și internet. Iar astăzi, în calitate de tată, vreau să îmi protejez copiii de capcanele digitale, ca să nu pice în ele cum am picat eu.
De aceea, am studiat cu maximă atenție sute de studii medicale și articole științifice, am parcurs cu trudă zeci de cărți pe subiectul dependenței digitale până am creat cursul #DetoxDigital.
Și în ultimii 4 ani am testat și îmbunătățit aproape 10 variante ale cursului #DetoxDigital, cu diferiți participanți în mai multe orașe din țară. Acolo am intrat în contact direct cu mulți părinți, care au putut încerca în partea a doua a cursului metoda concretă a detoxifierii digitale.
De exemplu, mămicile puteau simula o discuție în sufragerie cu fiica lor, pe tema introducerii unei postiri electronice de 30 de zile la ei în familie. Sau mămicile mai puteau simula o discuție între ele și soțul lor ori cu directorul de la școală.
Câte momente unice nu au fost, încărcate de emoție! Am văzut mămici zâmbind de bucurie pentru că au înțeles lucruri importante despre ele sau familia lor dar și mămici plângând de durere pentru că își aminteau situația grea cu copilul lor de acasă...
Însă la toate aceste mămici am văzut acea dragoste care le împinge înainte să lupte cu toate problemele și toate piedicile pentru a-și smulge copilul din ghearele dependenței digitale.